Ako sa vyrába kakaový prášok?

Kakaovníky rastú po celom svete, v krajinách s tropickou klímou. 2/3 celosvetovej produkcie pochádza zo Západnej Afriky, pričom až 90% z malých rodinných fariem.

Kakaovník je strom a rodí ovocie o veľkosti melónu, ktoré sa nazýva kakaový bôb. Kakaové bôby dozrievajú nezávisle na sebe v rôznych časových úsekoch, čo umožňuje postupný zber dozretých plodov. Samotný zber sa realizuje ručným odrezaním z konára tak, aby sa nepoškodili kvety naokolo a iné dozrievajúce bôby.

Kakaové bôby sa následne ručne rozpolia a odhalia sa rady kakaových bôbov pokryté bielou dužinou. Dužina sa vyberie a bôby sa pred ďalším spracovaním fermentujú, sušia a čistia.

Aký je rozdiel medzi kakaovým práškom a kakaovým práškom?

Spotrebiteľský trh ponúka 2 druhy kakaa. Jeden druh kakaa sa spracúvava tak, že kakao sa praží pri nižšej teplote a druhý sa praží pri vysokej teplote, odkysluje sa (alkalizuje) s cieľom získať “masovo – trhovú” chuť. Častokrát s prídavkom sušeného mlieka a cukru.

Aduna Super – Kakao sa radí do prvej skupiny kakaa a preto je take zdravé a chutné!

Čo je Aduna Super – Kakao?

Aduna Super – Kakao je prémiový kakaový prášok bohatý na živiny s lahodne bohatou čokoládovou chuťou. Táto jedinečná zmes dvoch kakaových práškov – kakaa s vysokým obsahom flavonoidov vyrobeného zo špeciálne vybraných bôbov s vysokým obsahom flavonoidov a kakaa jedného pôvodu pochádzajúceho od malých výrobcov v Ghane. 

Flavonoidy sú rastlinné antioxidanty, ktoré podporujú zdravé prekrvenie tela. Superkakaový prášok Aduna je tiež bohatý na rastlinné bielkoviny a vlákninu a je zdrojom elektrolytov horčíka a draslíka, takže je vysoko výživný! Vyskúšajte si pridat super – kakao do vášho smoothie alebo v kokteilu, posypte ovsené vločky  alebo si pripravte zdravú horúcu čokoládu.

Je Aduna Super – Kakao raw?

Technicky vzaté, neexistuje „raw“ kakaový prášok, pretože všetky kakaové bôby je potrebné pražiť pri dostatočnej teplote, aby sa odstránili baktérie a zvýraznila čokoládová chuť. Bez akejkoľvek formy tepelného spracovania nebudú patogény a baktérie usmrtené a môžu zostať aktívne v kakau. Pretože Aduna Super-Kakao je pražené pri nízkej teplote a veľmi dlho, je natoľko prírodné a „raw“, ako len môže byť. 

Ako chutí Aduna Super – Kakao?

Aduna Super – Kakao má vynikajúcu luxusne bohatú čokoládovú chuť. Perfektné sa hodí do smoothies, koktailov, dezertov alebo na použitie vo vašich obľúbených receptoch na pečenie. Na prípravu zdravej horkej čokolády zmiešajte 2 – 4 kopcovité čajové lyžičky s horúcim mliekom a podľa chuti doslaďte. 

Aký je rozdiel medzi Aduna Super – Kakaom a iným kakaovým práškom?

Aduna Super  -kakao je prvý 100% prírodný kakaový prášok schválený pre pozitívne účinky na srdcovo cievny systém Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Naše Super – Kakao je vysokokvalitné kakao bohaté na prírodné antioxidanty flavonoidy. Táto jedinečná zmes obsahuje 100% kakaový prášok, ktorý vznikol pomletím ručne vyberaných len tých najkvalitnejších kakaových bôbov. Inovatívnym a šetrným procesom praženia kakaových bôbov sme docielili zvýšenie obsahu prospešných flavonoidov o 2 krát viac oproti podobným produktom.

Aduna Super – Kakao je tiež bohatým zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny a zdrojom draslíka a horčíka. Podporuje tiež vytváranie udržateľných zdrojov príjmov pre malých výrobcov v Ghane.

Čo sú to flavonoidy?

Flavonoidy sú rastlinné antioxidanty (polyfenoly), ktoré sú prítomné v kakaových bôboch. Ak sa tieto prirodzené, bioaktívne zložky konzumované v dostatočnom množstve, každý deň, môžu mať priaznivý vplyv na pružnosť ciev, a to podporou zdravia srdca, krvného obehu, (vhodné pre ľudí, ktorí trpia studenými rúkami a nohami!)

Aké sú zdravotné benefity Aduna Super – Kakaa?

Vďaka vysokému obsahu flavonoidov Aduna Super – Kakao je vedecky dokázané, že podporuje srdcovo cievny systém. Je to jedna z mála potravín na svete, ktorú schválil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a ktorá má na obale zdravotné tvrdenie. Je dokázané, že užívanie 20 g Super – kakaa denne, podporuje zdravé prekrvenie, pre kardiovaskulárne zdravie a cirkuláciu. 

Zdravý prietok krvi je zásadný pre naše celkové zdravie a zaisťuje zdravý prísun živín, kyslíka a vody do všetkých našich životne dôležitých orgánov. Super – kakao je tiež bohaté na rastlinné bielkoviny – ideálne pre tých, ktorí chcú zvýšiť svoj príjem bielkovín a vhodné aj pre vegánov a vegetariánov. 

Super – kakao obsahuje viac ako 30% vlákniny, čo môže pomôcť zlepšiť tráviaci systém a udržať vás dlhšie sýtych. Je tiež zdrojom horčíka a draslíka a má mimoriadne vysoký obsah antioxidantov. 

Ako môže Aduna Super – Kakao pomôcť pri zdraví pokožky?

S hodnotou ORAC 97 428 Umol TE na 100 g, Aduna Super – Kakao je plné antioxidantov ktoré pokožka miluje. Obsahuje 80x viac antioxidantov ako zelený čaj a 15x viac ako čučoriedky. Antioxidanty zvyšujú produkciu kolagénu, pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov na pokožku a pôsobia proti známkam starnutia.

V nezávislej štúdii sa po 6 týždňoch konzumácie kakaového prášku s vysokým obsahom flavanolu v produkte Aduna Super – Kakao preukázalo zlepšenie hydratácie pokožky o 21%. Hydratácia pokožky je dôležitým faktorom pri udržiavaní celkového vzhľadu hladkej, hebkej pokožky a zdravej a žiarivej pleti.

Koľko super – kakaa musím užiť, aby som získal výhody?

Ak chcete využiť výhody, ktoré má Aduna Super – Kakao pre zdravie srdca, odporúčame užívať 4 plné čajové lyžičky (20 g) denne. Vďaka svojej lahodnej čokoládovej chuti je veľmi ľahké pridať si ho do svojej každodennej rutiny. Vyskúšajte ho vmiešať do horúceho alebo studeného mlieka a doslaďte podľa chuti (najskôr si pripravte pastu, aby ste sa vyhli hrudkám, až potom doplňte pohár – alebo si môžete pomôcť mixérom.

Vyskúšajte niektoré z našich obľúbených spôsobov, ako si pripraviť Super – Kakao.

Ako môžem použiť prášok Aduna Super – Kakao?

Aduna Super – Kakao má bohatú čokoládovú chuť, takže je ideálne na miešanie do koktailov, smoothies, zdravých horkých čokolád, posypať na cereálie, vmiešať do jogurtu alebo…. kamkoľvek vás zavedie vaša fantázia! Predstavte si to ako výživnú alternatívu kakaovému prášku – vo svojich receptoch na pečenie jednoducho nahraďte kakao Super-kakaom. Na našej stránke s receptami nájdete veľa jednoduchých spôsobov na jeho prípravu.

Kde sa vyrába Aduna Super – Kakao?

Aduna Super – Kakao je zmes dvoch práškov kakaa. Jedným z nich je prémiové kakao s vysokým obsahom flavanolu, ktoré väčšinou pochádza zo západnej Afriky. Druhým je luxusne bohaté kakao, ktoré získavajú a spracúvajú malí producenti v Ghane, čo zaisťuje, že ďalšie zdroje príjmu zostanú v krajine. Je namiešané a zabalené vo Veľkej Británii.

Môžem si kúpiť Super – Kakao od inej značky?

Super – Kakao je naša vlastná zmes – na trhu neexistuje žiadny iný identický produkt. Aduna Super – Kakao je 100% prírodná a jedinečná zmes dvoch prémiových kakaových práškov, vrátane mimoriadneho kakaa s vysokým obsahom flavonoidov a luxusne na chuť bohatého kakaa pochádzajúceho od malých výrobcov v Ghane. 

Každý nákup prispieva k vytváraniu udržateľných príjmov pre vidiecke africké domácnosti. Spoločenský dopad nášho Super – Kakaa v kombinácii s jeho lahodnou chuťou a zdravotnými benefitmi je to, čo mu dáva jeho „super“ status.

Získam rovnaké výhody, ak budem na pečenie používať Aduna Super-Kakao?

Je pravdepodobné, že ak sú flavonoidy v Aduna Super – kakau vystavené veľmi vysokému teplu, napr. 200 °C po dlhú dobu, účinnosť flavonoidov sa mierne zníži.

Väčšina výhod vrátane bielkovín a vlákniny však zostane nedotknutá. Ak chcete využiť všetky výhody flavonoidov na zdravie srdca, odporúčame vám ho podľa možnosti pridávať po príprave do teplej kuchyne – zamiešať do omáčok alebo pred podávaním posypať.

Môžu ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom užívať odporúčanú dávku Aduna Super – kakao a predpísané lieky na krvný tlak?

Pretože kakao je prírodná potravina, nemal by byť problém s jeho užívaním v kombinácii s liekmi na zníženie krvného tlaku. Prebytočné množstvo flavonoidov vylučuje ľudské telo úplne prirodzeným spôsobom. Rovnako ako pri akýchkoľvek zmenách stravovania, vždy stojí za to kontaktovať lekára alebo dietológa, ktorý vám poskytne individuálne odporúčania.

Aký je obsah kofeínu v Aduna Super-Kakao?

Typická porcia Aduna Super-Kakaa (20 g / 4 vrchovaté čajové lyžičky) poskytne cca. 80mg kofeínu. Pre porovnanie, šálka kávy obsahuje medzi 50 a 150mg kofeínu.

Aký prínos má Aduna Super – Kakao pre malých výrobcov?

Aduna je sociálny podnik zameraný na vytváranie udržateľných životných podmienok pre vidiecke africké domácnosti. Robíme to tak, že prostredníctvom našej ponuky lahodných a výživných zdravých potravín spájame malých výrobcov afrických prírodných produktov priamo s globálnym trhom.

Na rozdiel od väčšiny značiek, ktoré kupujú kakao od európskych výrobcov alebo distribútorov, kupujeme kakao jedného pôvodu používané v Aduna Super – Kakao pri zdroji v Ghane.

Kakao v západnej Afrike sa pestuje takmer výlučne na malých farmách, kde pracuje celá rodina. Poľnohospodárstvo kakaa je malé a nenáročné podnikanie, pretože súčasný spôsob výsadby kakaovníkov robí mechanizáciu nepraktickou. Aj keď to zvyšuje zložitosť a náklady, my v Adune sme sa rozhodli nakupovať od malého miestneho výrobcu v krajine. Zatiaľ čo sa väčšina spracovania kakaových bôbov na prášok alebo čokoládu vykonáva v Európe alebo USA, ghanské kakao a Super-Kakao sa spracováva v Ghane, čím sa zaisťuje, že ďalšie príjmi zo spracovania zostanú v krajine.

 

Čo je Moringa?

Strom Moringa alebo Moringa Olejodárna, aby sme použili odborný názov, je stredne veľký strom, ktorý pochádza z Afriky a Ázie. Je tiež známy ako „zázračný strom“. Každá časť stromu moringa je cenná: semená sa dajú použiť aj na čistenie vody; kôra, korene a kvety majú všetky liečivé vlastnosti a listy sú jednou z najviac nutrične bohatých látok na našej planéte.

Aduna Moringa je vyrobená z najkvalitnejších mladých listov, ktoré sú zozbierané, prirodzene vysušené a rozomleté ​​na prášok. Aduna Moringa obsahuje 5 základných vitamínov a má tiež vysoký obsah vlákniny, bielkovín a antioxidantov – je to skutočne jeden z najcennejších výtvorov prírody. 

Ako sa vyrába prášok Aduna Moringa?

Aduna Moringa je prírodný prášok vyrobený zo sušených listov moringy. Aj keď je spracovanie listov moringy jednoduché, kvalita závisí od chúlostivých podmienok potrebných na zber a sušenie – preto nie sú všetky moringy rovnaké. Aby sa zabezpečilo, že slnečné svetlo nepoškodí živiny, Moringa od Aduna sa zberá pred svitaním. Listy sa pred sušením umyjú v čistenej vode. V tomto štádiu sa nutričné ​​hodnoty listu veľmi zvyšujú – až 10-krát viac ako čerstvé listy! Sušené listy sa potom zomelú na zelený prášok pripravený na použitie, ktorý je dokonalý na to, aby vášmu jedlu a nápojom dodal výživovú hodnotu. Viac informácií o výhodách moringy sa dozviete tu.

Ako chutí prášok Aduna Moringa?

Aduna Moringa Prášok má korenistú špenátovú príchuť, ktorá sa často porovnáva s chuťou matcha. Na rozdiel od iných zelených superpotravín, ako je spirulina a chlorella, moringa nie je riasa, takže nemá výraznú a silnú chuť a ľahko sa začlení do vašej každodennej stravy.

Ako môžem použiť moringový prášok?

Aduna Moringa sa ľahko sa začlení do vašej každodennej stravy. Skúste ho rozmixovať na smoothie (spolu s inými superpotravinami, ak chcete), zmiešať ho s jablkovým džúsom alebo použiť ako „superpotravinové korenie“ na obed alebo večeru. Môžete ho použiť rovnako ako akúkoľvek zeleninu, bylinu alebo korenie. Pretože prášok Aduna Moringa je 100% čistý listový prášok, nie je nič, s čím by ste ho nemohli zmiešať – jednoducho popustite uzdu svojej fantázii alebo si pozrite inšpiráciu na našej stránke s receptami na moringu.

Aké sú zdravotné benefity konzumácie moringy?

Jedna dávka (10 g) prášku Aduna Moringa je nabitá rôznymi vitamínmi a minerálmi. Je bohatým zdrojom kompletných bielkovín so všetkými 9 esenciálnymi aminokyselinami (pre rastlinu neuveriteľne vzácnymi), železom, vitamínmi E a K a zdrojmi vitamínu A a vápnika. Moringa je tiež 24% vlákniny. Má jeden z najvyšších antioxidačných obsahov v akejkoľvek potravine. Radi ju považujeme za prírodný multivitamín.

Koľko moringového prášku mám užívať?

Moringa je jednou z najviac výživných látok s nutričnou výživou na planéte, ktorá obsahuje 5 vitamínov a minerálnych látok na 10 g porcie a tiež rastlinné bielkoviny, vlákninu a antioxidanty. Pretože je to tak výživné, odporúčame začať s ¼ alebo ½ čajovej lyžičky denne a postupne sa zvyšovať až do úplnej dávky, aby malo vaše telo čas na prispôsobenie sa. Na našej stránke s receptami na moringu nájdete inšpiráciu, ako používať prášok Aduna Moringa.

Odkiaľ čerpáte svoju moringu?

Rovnako ako v prípade všetkých našich ingrediencií, našou prioritou je získavať moringu priamo od malých výrobcov a vytvárať vidiecke toky udržateľného príjmu. V súčasnosti získavame našu moringu predovšetkým od malých výrobcov v Indii, zatiaľ čo pracujeme na budovaní kapacít našich partnerov v Afrike, aby sme im umožnili splniť naše prísne štandardy kvality.

Ak zohrejem prášok moringa stratía výživné látky?

Rovnako ako u väčšiny potravín, aj zahrievanie prášku moringy môže viesť k zníženiu obsahu živín, najmä vitamínov, ale keďže moringa je tak bohatá na živiny, zohriatie vám poskytne výživové výhody. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov odporúčame moringu po uvarení zamiešať alebo posypať moringou, aby sa nestratili živiny.

Aké sú výživové rozdiely medzi práškom moringy a čerstvými listami moringy?

Keď sú listy moringy sušené v tieni ako naša Moringa, zvyšuje sa výživový obsah viac ako 10-krát, takže všeobecne povedané, sušený prášok z listov moringy má oveľa vyššiu nutričnú hodnotu ako čerstvé listy. Jedinou živinou, ktorá sa redukuje procesom sušenia, je obsah vitamínu C, ktorý je vyšší v čerstvých listoch. 


Okrem toho je moringa v práškovej forme oveľa ľahšie začleniteľná do vašej stravy (pozrite sa na naše jednoduché spôsoby použitia moringy ), najmä ak žijete v prostredí, kde nerastie a má oveľa dlhšiu trvanlivosť.

Môžem užívať moringu namiesto vitamínov / doplnkov?

Všeobecne sa usudzuje, že živiny z potravinových zdrojov sú pre telo biologicky prístupnejšie a všeobecne sa lepšie vstrebávajú ako umelo pripravené doplnky, ktoré je potrebné pred použitím výživných látok odbúrať. Aduna Moringa je čistý listový prášok, čo znamená, že je pre telo ľahko rozpoznateľný a ľahko sa vstrebáva. Vďaka pôsobivému výživovému profilu – bohatému zdroju bielkovín (pre rastlinu neobvyklých), železa, vitamínu E a vitamínu K, 24% vlákniny a zdroju vitamínu A a vápniku, ho možno považovať za prírodný multivitamín.

Je však dôležité mať na pamäti, že 10 g porcie prášku moringy neobsahuje všetky živiny, ktoré naše telá potrebujú, ako napríklad vitamín B12 alebo vitamín C na úrovni zdroja. Ak chcete byť zdrojom vitamínu alebo minerálu, musí obsahovať viac ako 15% vašej dennej potreby (NRV na porciu). Preto je najlepšie hľadať ďalšie prírodné zdroje akýchkoľvek ďalších vitamínov alebo minerálov, ktoré vášmu telu chýbajú. Väčšina ľudí používa moringu v kombinácii s práškom baobabu, ktorý je bohatý na vitamín C. Vitamín C pomáha telu vstrebávať ďalšie dôležité živiny v moringe, napríklad železo.

Prečo som si prečítal protichodné informácie o množstve vitamínu C v moringe?

Často sa uvádza, že prášok moringy je bohatý na vitamín C, čo je však nepresné. Aj keď je pravda, že čerstvé listy moringy majú vysoký obsah vitamínu C (obsahuje 200 mg na 100 g ), pri sušení listov moringy na prášok sa hladina vitamínu C podstatne zníži. Sušená moringa v prášku má v priemere okolo 2mg vitamínu C na 100g, čo je dosť na to, aby sme ju mohli klasifikovať ako zdroj (potrebovala by 12mg na 100g). Vykonávame rozsiahle nutričné ​​analýzy všetkých našich výrobkov a snažíme sa byť úplne transparentní, pokiaľ ide o výživový obsah nášho sortimentu. Ak hľadáte prirodzené zvýšenie hladiny vitamínu C, prášok baobab Aduna obsahuje 225mg vitamínu C na 100 g – tu sa dozviete viac o všetkých výhodách baobabu.

Je vaša moringa kvalitná?

Prášok moringy je možné kúpiť po celom svete. Nie všetky prášky moringy sú však rovnocenné a kvalita a obsah výživy sa môžu veľmi líšiť. Pretože moringa sa pestuje väčšinou v rozvojových krajinách, kde môže byť zlá infraštruktúra a obmedzené zdroje, zozbierané listy sa často umyjú čistou vodou, ktorá môže obsahovať baktérie a iné mikróby. Testovali sme moringu od veľkého množstva dodávateľov z celého sveta a len veľmi málo z nich prešlo našimi prísnymi kontrolami kvality.

Pri kúpe moringy je dôležité používať ekologicky certifikovanú značku moringy, aby sa zabezpečilo, že prášok neobsahuje žiadne škodlivé látky. Aduna je certifikovaná popredným Britským orgánom pre certifikáciu organických látok, Soil Association. Všetky naše produkty moringy sú vyrobené zo 100% organických, čistých listov moringy a každá šarža je podrobená hĺbkovej mikrobiálnej analýze, aby bola zaručená najvyššia možná kvalita.

Aduna Moringa sa vyrába metódou známou ako tieňové sušenie, ktorá poskytuje najvyššie nutričné ​​hodnoty v porovnaní s inými metódami, ako je sušenie v peci alebo na slnku. Nepoužívame žiadne škodlivé pesticídy a naše výrobky neobsahujú žiadne prísady ani konzervačné látky. Viac informácií o tom, ako sa vyrába Aduna Moringa, sa dozviete tu.

Existujú nejaké vedľajšie účinky, ktoré sa u mňa môžu vyskytnúť pri konzumácii prášku Aduna Moringa?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky pri konzumácii moringy – rovnako ako pri všetkých potravinách, každý organizmus reaguje inak. Je dôležité mať na pamäti, že moringa je jednoducho zelenina, takže rovnako ako sa ľudia môžu cítiť nafúknutí po konzumácii ružičkového kelu alebo môžu byť alergickí na mrkvu, môžete po užití moringy pociťovať príznaky (napríklad žalúdočné ťažkosti alebo závraty), najmä keď začínate čo môže byť vedľajším účinkom toho, že si vaše telo zvyká na výživné látky a vylučuje toxíny. 

Postupom času by tieto vedľajšie účinky mali postupne vymiznúť. Odporúčame začať s ¼ alebo ½ čajovej lyžičky denne, aby ste zistili, ako vaše telo reaguje a pomaly a postupne zvýšovať dávka. Ak sa obávate pridania prášku moringy do svojej stravy, požiadajte o radu svojho lekára. Ak ste tehotná, snažíte sa otehotnieť alebo ak užívate lieky, pred použitím sa poraďte s lekárom. Užívajte moringu ako súčasť zdravej, pestrej vyváženej stravy a aktívneho životného štýlu.

Užívam aj ďalšie zelené superpotraviny, ako je na tom Aduna Moringa?

Na rozdiel od väčšiny ostatných superpotravín nebola Aduna Moringa sušená rozprašovaním, lyzofilizáciou ani nijakým spôsobom spracovaná. Jedná sa o 100% prírodný a organický list moringy bohatý na živiny, ktorý je bohatým zdrojom bielkovín (vrátane všetkých 9 esenciálnych aminokyselín – pre rastliny neobvyklé), železa, vitamínu E a vitamínu K. Obsahuje tiež tiež 31% vlákniny a je zdrojom vitamínu A a vápniku. Populárne zelené superpotravinové prášky, ako je chlorella a spirulina, obsahujú v priemere 3 – 4 vitamíny alebo minerály v zdroji alebo bohatú hladinu zdroja v jednej porcii (na základe ich NRV alebo referenčnej výživovej hodnoty), zatiaľ čo Aduna Moringa ich obsahuje 6. Viac informácií o tom, ako sa NRV počítajú a výživový profil Aduna Moringa tu .

Moringa má navyše špenátovú zemitú príchuť, ktorú je ľahké začleniť do vašich jedál – myslite na ňu ako na rastlinný prášok, ktorý je možné pridať takmer do všetkého!

Môžem užívať moringu počas tehotenstva alebo dojčenia?

Ak ste tehotná alebo sa snažíte otehotnieť, odporúčame vám pred užitím moringy sa poradiť so svojim lekárom. Ak dojčíte, užívanie moringy je úplne bezpečné a bolo vedecky dokázané, že zvyšuje materské mlieko! Je to tak preto, lebo listy sú prírodným glukagónom, látkou, ktorá podporuje alebo zvyšuje tok materského mlieka. 


Čo je Baobab?

Baobab je plod ikonického afrického stromu baobab (môžete poznať ho aj z filmu Leví kráľ), ktorý je tiež známy ako Strom života. Stromy baobab rastú v 32 afrických krajinách, ako aj v niektorých častiach Austrálie a Ázie. Baobab je jediné ovocie na svete, ktoré sa vysušuje prirodzene na vetve stromu. 

Ovocie baobab je oceňované pre svoj vysoký obsah vitamínu C a vlákniny a výnimočnú hladinu antioxidantov. Odpradávna ho ženy v Afrike používali ako zdroj zdravia a pohody. 

Ako sa vyrába prášok baobab?

Plody baobab zbierajú ručne, producentky vo vidieckej Afrike. Zberajú sa buď ešte keď visia na strome alebo keď spadnú na zem. 

Tvrdé škrupiny sa potom otvoria a ovocná dužina vo vnútri sa oddelí od semien a škrupiny. Pretože ovocná dužina prirodzene vysychá, zatiaľ čo visí na konári, nie je na výrobu prášku baobab potrebné žiadne sušenie. Suché kúsky ovocnej dužiny sa jednoducho zomelú na prášok a potom sa preosejú.

 Je pozoruhodné, že ovocie má prirodzenú trvanlivosť 3 roky – do prášku Aduna Baobab sa teda nepridávajú žiadne konzervačné látky.

Ako chutí prášok baobab od Aduna?

Na rozdiel od mnohých iných superpotravín a výživových doplnkov má baobab vynikajúcu chuť! Má sladkú, citrusovú príchuť.  Aduna Baobab Prášok je vôbec prvou superpotravinou, ktorá získala prestížne ocenenie Great Taste Award (2015).  

Aké výhody prináša prášok baobab?

Jedna dávka prášku Aduna Baobab (2 – 4 čajové lyžičky alebo 10 g) obsahuje 33% vašej dennej potreby vitamínu C, čo podporuje širokú škálu zdravotných výhod od uvoľnenia energie, po imunitu a zdravú žiariacu pokožku.

Obsahuje takmer 50% vlákniny (z dvoch tretín rozpustnej a z jednaj tretiny nerozpustnej), ktorá podporuje pomalé uvoľňovanie prírodných cukrov do krvi a napomáha udržať pocit sýtosti dlhšie. Rozpustná vláknina je tiež prebiotikum, ktoré pomáha zlepšovať zdravie tráviaceho systému.

Podľa časopisu The Journal of Nutrition má baobab tiež najvyšší obsah antioxidantov zo všetkých druhov ovocia a podporuje anti-aging pre mladšie vyzerajúcu pokožku.

Ako môžem použiť prášok baobab?

Vďaka svojej lahodnej, sladkej a citrusovej príchuti je ľahké začleniť prášok baobabu do svojej každodennej rutiny. Vmiešajte 2 – 4 čajové lyžičky do svojho obľúbeného smoothie alebo džúsu, vmiešajte do jogurtu, kaše alebo si možete posypať na ovsené vločky alebo čerstvé ovocie. 

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si pripraviť prášok baobab, je pridať ho do vody a pripraviť si osviežujúci nápoj. Pretože je bohatý na vlákninu, rozmiešajte si baobab v pohári s trochou vody predtým, ako doplníte pohár si prášok pridajte do fľaše s vodou a pretrepte v rukách a všetky hrudky ovocia zmiznú! 

Nech už baobab beriete akokoľvek, odporúčame vám vychutnať si ho ako súčasť pestrej, vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Navštívte našu stránku s receptami pre baobab, kde nájdete ďalšiu inšpiráciu (sladkú aj slanú).

Koľko prášku baobab si mám dať za deň?

Odporúčame užívať dve až štyri čajové lyžičky (10 g) prášku Aduna Baobab denne, aby ste dosiahli maximálny prínos pre zdravie. Rovnako ako každé ovocie, je však len na vás, koľko ho prijmete. Neexistuje nebezpečenstvo, že skonzumujete príliš veľa baobabu, pretože akýkoľvek prebytok vitamínu C jednoducho telo vylúči. 

Je ľahké si ho pridať do svojej každodennej rutiny. Vyskúšajte niektoré z našich obľúbených spôsobov použitia baobabu.

Existujú nejaké známe vedľajšie účinky užívania prášku baobab?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky ani alergénne účinky spôsobené priamou konzumáciou prášku baobabu. 

Rovnako ako v prípade akýchkoľvek zmien vášho stravovania, ale aj v prípade pochybností stojí za to kontaktovať lekára alebo dietológa, ktorý vám poskytne individuálne odporúčania.

Prečo má prášok baobab vysoký obsah cukru? Je vhodný pre ľudí s cukrovkou?

Baobab Prášok je 100% prírodné ovocie a rovnako ako všetky druhy ovocia, aj baobab obsahuje prirodzene cukor (31,1 g ovocného cukru na 100 g). Jedna porcia baobabu obsahuje len 10 g, takže naraz prijímate iba malé množstvo cukru. Je tiež dôležité mať na pamäti, že naše telo reaguje na prírodné cukry odlišne od rafinovaných cukrov. Vysoký obsah vlákniny v baobabe (takmer 50%) znamená, že podporuje pomalé uvoľňovanie cukrov do krvi a zaisťuje stálu hladinu energie po celý deň. Vďaka tomu je baobab vhodný pre ľudí trpiacich problémami s reguláciou glukózy v krvi, ako je cukrovka 2. typu.

Má baobab nízky obsah cholesterolu? Pomáha znižovať hladinu cholesterolu?

Pretože baobab je čistý ovocný prášok, neobsahuje cholesterol a obsahuje menej ako 1% tuku. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny a najmä tie, ktoré obsahujú rozpustnú vlákninu ako aj baobab, sú veľmi účinné pri znižovaní hladín „zlého cholesterolu“, tj. LDL (lipoproteín s nízkou hustotou).

Cholesterol sa zvyčajne vstrebáva v čreve, ale rozpustná vláknina zabraňuje reabsorpcii cholesterolu; preto musí byť z krvi odobraté viac cholesterolu a následne hladina zlého cholesterolu v krvi klesá. Baobab obsahuje takmer 50% vlákniny, z ktorej dve tretiny sú rozpustné, takže je pravdepodobné, že bude mať pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi.

Je prášok baobab vhodnou náhradou za vitamínové tablety?

Baobab je bohatým zdrojom vitamínu C. Pretože je stopercentne prírodný, naše telo môže vstrebávať živiny ľahšie ako pomocou vyrobených doplnkov, ktoré si telo musí odbúrať skôr, ako ich bude mocť využiť. Aduna Baobab je čistý ovocný prášok, takže je v tele ľahko rozpustné a jeho živiny sa ľahko absorbujú. 

Chutí tiež vynikajúco, takže je ľahké ho začleniť do svojej každodennej stravy. Pretože jedna dávka prášku baobabu obsahuje 33% denného odporúčaného množstva vitamínu C, je dobrou náhradou za tablety vitamínu C. Funguje tiež dobre s väčšinou doplnkov s obsahom železa ( ako prírodnú alternatívu odporúčame prášok Moringa ), pretože jeho vysoký obsah vitamínu C podporuje vstrebávanie železa.

Je prášok baobabu vhodný pre tehotné ženy? A je vhodný pre deti?

Aduna baobab je bezpečný pre tehotnéa a dojčiace ženy. V skutočnosti sa odporúča, aby tehotné ženy zvýšili príjem vitamínu C o 10 mg denne a o 30 mg denne počas laktácie ( viac o baobabe a tehotenstve sa dozviete tu ). 

Pretože prášok Baobab je prírodne bohatým zdrojom vitamínu C, telo ho vstrebáva ľahšie ako vyrobené tablety vitamínu C. Ďalej je to čistý ovocný prášok, takže je úplne bezpečný pre tehotné ženy a deti. Skutočnosť, že chutí dobre (hrdý víťaz ocenenia Great Taste Award!), znamená, že je ľahké ho začleniť do stravy dieťaťa, napríklad do smoothies alebo do kaše.

Je baobab prebiotikom?

Áno! Prášok Aduna Baobab obsahuje takmer 50% vlákniny, z ktorej dve tretiny sú rozpustné. Rozpustná vláknina je prebiotikum. Fermentuje v čreve a stimuluje rast a aktivitu prospešných probiotických baktérií v hrubom čreve, čím pomáha zlepšovať zdravie tráviaceho systému.

Môžem užívať baobabový prášok s inými superpotravinami?

Je úplne bezpečné užívať baobab s inými superpotravinami. Väčšina z nás v Adune prijíma všetky tri svoje superpotravinové prášky každý deň – rovnako aj veľa našich zákazníkov!

Môžete piecť a variť s baobabovým práškom? Poškodzuje sa teplotou obsah živín?

Baobab sa tradične používa na pečenie v Afrike a je známy aj ako dobrý kypriaci a želírujúci prostriedok. Vitamín C je však citlivý na teplo, a preto je pravdepodobné, že vystavenie baobabu teplu, najmä nad 70 ° C, zníži jeho obsah vitamínu C. 

Odporúčame pridať do teplých jedál po uvarení, pokiaľ je to možné – zamiešať do omáčok alebo pred podávaním posypať.

Aká je antioxidačná hladina baobabu v porovnaní s inými superpotravinami?

Podľa časopisu The Journal of Nutrition má baobab najvyšší obsah antioxidantov zo všetkého ovocia na svete. Má hodnotu ORAC 24 000 umol / 100 g a poskytuje nám 20-krát viac antioxidantov ako zelený čaj a viac ako čučoriedky a granátové jablká dohromady.

Prečo by som si mal kúpiť prášok Aduna Baobab?

Aduna je jedným z priekopníkov globálneho priemyslu s ovocím baobab. Máme vlastný dodávateľský reťazec ovocia baobab v severnej Ghane, s ktorým dodržiavame prísne kontrolné štandardy a zaisťujeme, že náš baobab je prášok najvyššej kvality na trhu so svojou čistotou, chuťou a výživovým obsahom. Všetko naše ovocie je ekologicky certifikované a nezávisle laboratórne testované vo viacerých fázach spracovania. Pretože baobab je ovocie, jeho príchuť sa líši podľa toho, kde sa pestuje, takže nie všetky prášky baobabu na trhu chutia rovnako. Aduna Baobab Prášok je vyrobený zo sladkých a citrusových západoafrických plodov baobabu a je jediným práškom baobabu, ktorý získal cenu Great Taste Award (2015).

Každý výrobca, ktorý dodáva baobab do EÚ, musí mať povolenie Európskej komisie známe ako „Novel Foods“. To slúži na ochranu spotrebiteľov, aby sa zabezpečilo, že výrobok je bezpečný a správne označený. Všetky produkty Aduna majú povolenie spoločnosti Novel Foods. Náš prášok je tiež balený v zariadeniach schválených BRC6. Toto je globálny štandard pre bezpečnosť potravín a je medzinárodným štandardom pre bezpečnosť produktov a certifikáciu kvality.

Sme tiež sociálny podnik, takže namiesto nákupu prostredníctvom tretej strany pracujeme priamo s malými výrobcami na zbere a spracovaní ich plodov. V súčasnosti pracujeme so 700 ženami v oblasti Horného východu Ghany, ktoré profitujú z prúdov udržateľného príjmu, ktoré menia život a umožňujú zabezpečiť základné potreby pre svoje rodiny. Zakaždým, keď si zakúpite produkt Aduna, priamo podporujete vytváranie udržateľného príjmu a obživy pre vidiecke domácnosti.