Fonio je starodávna superobilnina, ktorá sa pestuje v západnej Afrike už 5 000 rokov. Dnes sa o nej hovorí vďaka jej šťavnajej chuti a pozoruhodnými benefitmi: denník The Guardian ho opísal ako „obilie, ktoré by porazilo quinou ako kráľa medzi potravinami“ a denník The Boston Globe ako „najvýživnejšiu obilninu, o ktorej ste pravdepodobne nikdy nepočuli“ .

Fonio je lahodné, bezlepkové, na živiny bohaté a s nízkym GI (glykemickým indexom) zrno z rodiny prosa. Má ľahkú orieškovú chuť a nadýchanú kuskusovú štruktúru.  Aduna Fonio je bohaté na železo a aminokyseliny a je zdrojom zinku, fosforu a vitamínov B1 (tiamín) a B3 (niacín). Môže byť uvarené len za 3 minúty a použité ako alternatíva k ryži, kuskusu, quinoi alebo pridajte do praženice, duseného mäsa, polievok, šalátov, kaše alebo aj ako príloha.

Okrem toho však poskytuje farmárkam v africkom Saheli príjem, ktorý im mení život, a obnovuje znehodnotené pôdy. Skutočne „super“ jedlo, ktoré môže zlepšiť vaše zdravie a zdravie planéty a zároveň vytvoriť udržateľné živobytie v jednom z najchudobnejších regiónov sveta.

Sieť potravín Whole Foods a denník The Times predpovedajú, že Fonio bude jedným z najhorúcejších potravinových trendov a nie je ťažké pochopiť prečo. V tomto článku sa pozrieme na 10 najdôležitejších výhod.

FONIO – TOP 10 BENEFITOV 

1. PRIRODZENE BEZ LEPKU

Fonio je prirodzene bez lepku, takže je vhodné pre celiatikov a ľudí s intoleranciou lepku. Podľa Celiac UK je celiakia vážnym ochorením, pri ktorom imunitný systém tela napadá pri konzumácii lepku jeho vlastné tkanivá. Celiakia je častá a vo Veľkej Británii postihuje jedného zo 100 ľudí. Medzi príznaky patrí nadúvanie, hnačky, nevoľnosť, vietor, zápcha, únava a chudokrvnosť. Choroba sa lieči vylúčením lepku z potravy. ³  

Fonio je geneticky bližšie k prosu ako pšenici alebo jačmeňu. Preto sa hovorí, že fonio nemá „žiadne toxické účinky na ľudí s intoleranciou lepku“ vrátane celiatikov⁶. Pretože je bez lepku, je fonio veľmi ľahko stráviteľné a môže byť užitočné pre kohokoľvek, kto trpí žalúdočnými problémami alebo tráviacimi problémami. 

2. NÍZKY GI

Glykemický index (GI) hodnotí potraviny obsahujúce sacharidy na základe ich celkového účinku na hladinu glukózy v krvi. Potraviny, ktoré sa vstrebávajú pomaly, vytvárajú malé zmeny v glukóze v krvi, a preto majú nízke hodnotenie. Výber potravín s nízkym GI je dôležitý pre ľudí s cukrovkou, pretože tieto potraviny môžu pomôcť vyrovnať hladinu glukózy v krvi. Môžu tiež znížiť riziko srdcových chorôb².

Štúdie umiestnili GI hodnutu fonia na 50 až 66 (Methode Montignaque, Francúzsko; Sante Diabete Mali a USDA / Institute of Food Science Technology, Senegal). Zatiaľ čo biela ryža má GI 73 a hnedá ryža 68 (Harvard Medical School).

3. PRIATEĽSKÉ K DIABETIKOM

Nízky GI a obsah cukru napomáha Foniu znižovať výkyvy hladín glukózy a inzulínu v krvi, čo je prospešné pre diabetikov. V západnej Afrike je to dobre známe. Podľa jednej správy odporúčajú lekári v Nigérii pacientom s diabetom Fonio.

Podľa Collaborative Crop Research Programme (CCRP) je ďalším dôvodom, prečo je Fonio vhodnou voľbou pre diabetikov, to, že obsahuje vyššie množstvo aminokyselín vylučujúcich inzulín (valín, leucín, izoleucín) v porovnaní s inými obilninami, ako je ryža, kukurica alebo proso⁵.

4. BOHATÉ NA AMINOKYSELINY

Aminokyseliny sú životne dôležité pre ľudské zdravie a dôležitou súčasťou ľudskej stravy¹. Sú stavebnou jednotkou bielkovín, ktoré sú potrebné pre správny rast a vývoj tela. Existuje deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť, a preto je potrebné ich dodávať prostredníctvom potravy⁴.

Fonio je obzvlášť bohaté na esenciálne aminokyseliny², čo ho odlišuje od ostatných zŕn. Obsahuje najmä významné množstvo cysteínu a metionínu, dvoch aminokyselín, ktoré sú dôležité pre ľudský rast a metabolizmus² a často ich nedostatok je v hlavných obilninách súčasnosti: pšenica, ryža, kukurica, cirok, jačmeň a raž. Je známe, že tieto dve aminokyseliny obsahujúce síru hrajú dôležitú úlohu v pokožke, vlasoch, nechtoch a v celkovom zdraví. Metionín pôsobí na pokožku proti starnutiu, pomáha predchádzať vypadávaniu vlasov, posilňuje nechty⁴ a pomáha pečeni spracovávať tuky². Cysteín je hlavnou zložkou bielkovín, ktoré tvoria vlasy, nechty a pokožku, a podieľa sa na hlavných detoxikačných procesoch v tele².

5. BOHATÉ NA ŽELEZO

Aduna Fonio je bohatým zdrojom železa, ktorý obsahuje 4,6 mg na 100 g – 33% denného odporúčaného príjmu (RI). Železo je základným minerálom v tele a podporuje širokú škálu výhod od silného imunitného systému po boj proti únave a únave. Vysoký obsah železa v fonio je obzvlášť vhodný pre tých, ktorí trpia anémiou a nedostatkom železa.

6.  DÁVA NÁM ENERGIU

Aduna Fonio je bohaté na živiny, ktoré podporujú uvoľňovanie energie v tele. Je bohatým zdrojom železa a zdrojom tiamínu (vitamín B1), niacínu (vitamín B3) a fosforu, ktoré sú všetky nevyhnutnými živinami pre zdravý energetický metabolizmus. Železo a niacín sú tiež nevyhnutné pre zníženie únavy a vyčerpania. Okrem toho, že je nabitý výživnými látkami podporujúcimi energiu, má tiež nízky GI, čo znamená, že uvoľňovanie energie je pomalé, čím sa zabráni energetickým skokom. Vyskúšajte fonio v rannej kaši, aby ste mali energiu celý deň!

7. PODPORUJE DUŠEVNÉ ZDRAVIE

Jedlo je často prehliadanou súčasťou duševného zdravia, avšak telo potrebuje určité živiny, aby mohlo pracovať efektívne, čo zahŕňa aj naše psychologické a neurologické procesy. Aduna Fonio je zdrojom vitamínov skupiny B vrátane tiamínu (B1) a niacínu (B3), ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie nervového systému a pre normálne psychologické funkcie.

8 . SILA MOZGU

Kognitívna funkcia je termín používaný na opísanie našich mentálnych schopností vrátane učenia sa, myslenia, uvažovania, zapamätania si, riešenia problémov, rozhodovania a pozornosti. Aby všetky tieto životne dôležité procesy fungovali efektívne, sú potrebné určité živiny. Aduna Fonio  je bohatým zdrojom železa a zdrojom zinku, dvoch minerálov nevyhnutných pre normálnu kognitívnu funkciu.

9. KARDIOVASKULÁRNE ZDRAVIE

Zdravý kardiovaskulárny systém je kľúčom k nášmu celkovému zdraviu a pohode, pretože zaisťuje efektívny transport výživných látok, kyslíka a vody do každej bunky v tele. Aduna Fonio je bohaté na železo, ktoré podporuje transport kyslíka v tele a zdroj tiamínu (vitamín B1), ktorý prispieva k zdravej činnosti srdca. Má tiež nízky GI, ktorý pomáha znižovať riziko srdcových chorôb.

10. IMUNITNÝ SYSTÉM

Silný imunitný systém pomáha telu bojovať proti útokom vírusov, baktérií a iných cudzích telies, ktoré môžu spôsobiť infekcie a choroby. Udržiavanie silného imunitného systému je kľúčom k nášmu celkovému zdraviu a potraviny, ktoré konzumujeme, môžu pomôcť. Železo je jedným z nevyhnutných minerálov pre normálnu funkciu imunitného systému a Aduna Fonio je bohatým zdrojom železa, takže jeho zahrnutie do vašej stravy vám môže pomôcť udržať si silnú imunitu.

ZHRNUTIE

To je to, o čom si myslíme, že je prvou desiatkou zdravotných výhod Aduna Fonio, pravdou však je, že ich je oveľa viac. Napríklad zinok prispieva k udržaniu zdravej pokožky, nechtov, vlasov a zraku, ako aj k zdravej plodnosti, reprodukcii a hladine testosterónu v tele. Chráni tiež bunky pred oxidačným stresom. Niacín prispieva k udržaniu normálnej pokožky, fosfor podporuje zdravé kosti a zuby a každá z aminokyselín vo fonne podporuje špecifické zdravotné výhody.

Okrem toho, že je plná prospešných živín, je Aduna Fonio 100% ekologická – certifikovaná popredným britským orgánom pre ekologické certifikácie The Soil Association, takže neobsahuje pesticídy. Je vhodný pre vegánov a vegetariánov a pre tých, ktorí dodržiavajú kóšer stravu a neobsahuje žiadne prísady ani konzervačné látky. Začlenenie fonia do vašej stravy ako súčasť zdravej výživy a životného štýlu je ľahký a lahodný spôsob, ako zlepšiť svoju pohodu. Stačí zameniť ryžu, kuskus alebo quinoa za fonio v akomkoľvek recepte alebo ju použiť ako prílohu k nasiaknutiu omáčok.

ZDROJE

¹ „Stratené plodiny Afriky: Zväzok I: Zrná“. Rada pre vedu a techniku ​​pre medzinárodný rozvoj, Úrad pre medzinárodné záležitosti, Národná rada pre výskum. 1996. Washington, DC: The National Academies Press. https://www.nap.edu/read/2305/chapter/6

² „Nutričné ​​vlastnosti lieku Fonio: zdravotné tvrdenia a dôkazy“, Fiber, Food & Beauty for Reduction https://www.doc-developpement-durable.org/file/Culture-plantes-alimentaires/FICHES_PLANTES/fonio/Fonio_Health%20Claims .pdf

³ Celiac UK https://www.coeliac.org.uk/

⁴ Bezalel Adainoo, drž sa dobre, https://www.staywellnow.com/post/fonio-nutritional-and-health-benefits-of-a-hidden-cereal

⁵ Program spoločného výskumu plodín, https://www.ccrp.org/grants/fonio-i-ii/ 

⁶ Fonio, africká obilnina. J Cruz a kol. 2011. Éditions Quæ, CTA, Presses agronomiques de Gembloux. CIRAD.

Všetky tvrdenia o zdraví výživných látok sú prevzaté z databázy výživových a zdravotných tvrdení Európskej komisie: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?

event=register.home