Čo je Moringa?
Strom Moringa alebo Moringa Olejodárna, aby sme použili odborný názov, je stredne veľký strom, ktorý pochádza z Afriky a Ázie. Je tiež známy ako „zázračný strom“. Každá časť stromu moringa je cenná: semená sa dajú použiť aj na čistenie vody; kôra, korene a kvety majú všetky liečivé vlastnosti a listy sú jednou z najviac nutrične bohatých látok na našej planéte.
Aduna Moringa je vyrobená z najkvalitnejších mladých listov, ktoré sú zozbierané, prirodzene vysušené a rozomleté na prášok. Aduna Moringa obsahuje 5 základných vitamínov a má tiež vysoký obsah vlákniny, bielkovín a antioxidantov – je to skutočne jeden z najcennejších výtvorov prírody.
Ako sa vyrába prášok Aduna Moringa?
Aduna Moringa je prírodný prášok vyrobený zo sušených listov moringy. Aj keď je spracovanie listov moringy jednoduché, kvalita závisí od chúlostivých podmienok potrebných na zber a sušenie – preto nie sú všetky moringy rovnaké. Aby sa zabezpečilo, že slnečné svetlo nepoškodí živiny, Moringa od Aduna sa zberá pred svitaním. Listy sa pred sušením umyjú v čistenej vode. V tomto štádiu sa nutričné hodnoty listu veľmi zvyšujú – až 10-krát viac ako čerstvé listy! Sušené listy sa potom zomelú na zelený prášok pripravený na použitie, ktorý je dokonalý na to, aby vášmu jedlu a nápojom dodal výživovú hodnotu. Viac informácií o výhodách moringy sa dozviete tu.
Ako chutí prášok Aduna Moringa?
Aduna Moringa Prášok má korenistú špenátovú príchuť, ktorá sa často porovnáva s chuťou matcha. Na rozdiel od iných zelených superpotravín, ako je spirulina a chlorella, moringa nie je riasa, takže nemá výraznú a silnú chuť a ľahko sa začlení do vašej každodennej stravy.
Ako môžem použiť moringový prášok?
Aduna Moringa sa ľahko sa začlení do vašej každodennej stravy. Skúste ho rozmixovať na smoothie (spolu s inými superpotravinami, ak chcete), zmiešať ho s jablkovým džúsom alebo použiť ako „superpotravinové korenie“ na obed alebo večeru. Môžete ho použiť rovnako ako akúkoľvek zeleninu, bylinu alebo korenie. Pretože prášok Aduna Moringa je 100% čistý listový prášok, nie je nič, s čím by ste ho nemohli zmiešať – jednoducho popustite uzdu svojej fantázii alebo si pozrite inšpiráciu na našej stránke s receptami na moringu.
Aké sú zdravotné benefity konzumácie moringy?
Jedna dávka (10 g) prášku Aduna Moringa je nabitá rôznymi vitamínmi a minerálmi. Je bohatým zdrojom kompletných bielkovín so všetkými 9 esenciálnymi aminokyselinami (pre rastlinu neuveriteľne vzácnymi), železom, vitamínmi E a K a zdrojmi vitamínu A a vápnika. Moringa je tiež 24% vlákniny. Má jeden z najvyšších antioxidačných obsahov v akejkoľvek potravine. Radi ju považujeme za prírodný multivitamín.
Koľko moringového prášku mám užívať?
Moringa je jednou z najviac výživných látok s nutričnou výživou na planéte, ktorá obsahuje 5 vitamínov a minerálnych látok na 10 g porcie a tiež rastlinné bielkoviny, vlákninu a antioxidanty. Pretože je to tak výživné, odporúčame začať s ¼ alebo ½ čajovej lyžičky denne a postupne sa zvyšovať až do úplnej dávky, aby malo vaše telo čas na prispôsobenie sa. Na našej stránke s receptami na moringu nájdete inšpiráciu, ako používať prášok Aduna Moringa.
Odkiaľ čerpáte svoju moringu?
Rovnako ako v prípade všetkých našich ingrediencií, našou prioritou je získavať moringu priamo od malých výrobcov a vytvárať vidiecke toky udržateľného príjmu. V súčasnosti získavame našu moringu predovšetkým od malých výrobcov v Indii, zatiaľ čo pracujeme na budovaní kapacít našich partnerov v Afrike, aby sme im umožnili splniť naše prísne štandardy kvality.
Ak zohrejem prášok moringa stratía výživné látky?
Rovnako ako u väčšiny potravín, aj zahrievanie prášku moringy môže viesť k zníženiu obsahu živín, najmä vitamínov, ale keďže moringa je tak bohatá na živiny, zohriatie vám poskytne výživové výhody. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov odporúčame moringu po uvarení zamiešať alebo posypať moringou, aby sa nestratili živiny.
Aké sú výživové rozdiely medzi práškom moringy a čerstvými listami moringy?
Keď sú listy moringy sušené v tieni ako naša Moringa, zvyšuje sa výživový obsah viac ako 10-krát, takže všeobecne povedané, sušený prášok z listov moringy má oveľa vyššiu nutričnú hodnotu ako čerstvé listy. Jedinou živinou, ktorá sa redukuje procesom sušenia, je obsah vitamínu C, ktorý je vyšší v čerstvých listoch.
[su_spacer]
Okrem toho je moringa v práškovej forme oveľa ľahšie začleniteľná do vašej stravy (pozrite sa na naše jednoduché spôsoby použitia moringy ), najmä ak žijete v prostredí, kde nerastie a má oveľa dlhšiu trvanlivosť.
Môžem užívať moringu namiesto vitamínov / doplnkov?
Všeobecne sa usudzuje, že živiny z potravinových zdrojov sú pre telo biologicky prístupnejšie a všeobecne sa lepšie vstrebávajú ako umelo pripravené doplnky, ktoré je potrebné pred použitím výživných látok odbúrať. Aduna Moringa je čistý listový prášok, čo znamená, že je pre telo ľahko rozpoznateľný a ľahko sa vstrebáva. Vďaka pôsobivému výživovému profilu – bohatému zdroju bielkovín (pre rastlinu neobvyklých), železa, vitamínu E a vitamínu K, 24% vlákniny a zdroju vitamínu A a vápniku, ho možno považovať za prírodný multivitamín.
Je však dôležité mať na pamäti, že 10 g porcie prášku moringy neobsahuje všetky živiny, ktoré naše telá potrebujú, ako napríklad vitamín B12 alebo vitamín C na úrovni zdroja. Ak chcete byť zdrojom vitamínu alebo minerálu, musí obsahovať viac ako 15% vašej dennej potreby (NRV na porciu). Preto je najlepšie hľadať ďalšie prírodné zdroje akýchkoľvek ďalších vitamínov alebo minerálov, ktoré vášmu telu chýbajú. Väčšina ľudí používa moringu v kombinácii s práškom baobabu, ktorý je bohatý na vitamín C. Vitamín C pomáha telu vstrebávať ďalšie dôležité živiny v moringe, napríklad železo.
Prečo som si prečítal protichodné informácie o množstve vitamínu C v moringe?
Často sa uvádza, že prášok moringy je bohatý na vitamín C, čo je však nepresné. Aj keď je pravda, že čerstvé listy moringy majú vysoký obsah vitamínu C (obsahuje 200 mg na 100 g ), pri sušení listov moringy na prášok sa hladina vitamínu C podstatne zníži. Sušená moringa v prášku má v priemere okolo 2mg vitamínu C na 100g, čo je dosť na to, aby sme ju mohli klasifikovať ako zdroj (potrebovala by 12mg na 100g). Vykonávame rozsiahle nutričné analýzy všetkých našich výrobkov a snažíme sa byť úplne transparentní, pokiaľ ide o výživový obsah nášho sortimentu. Ak hľadáte prirodzené zvýšenie hladiny vitamínu C, prášok baobab Aduna obsahuje 225mg vitamínu C na 100 g – tu sa dozviete viac o všetkých výhodách baobabu.
Je vaša moringa kvalitná?
Prášok moringy je možné kúpiť po celom svete. Nie všetky prášky moringy sú však rovnocenné a kvalita a obsah výživy sa môžu veľmi líšiť. Pretože moringa sa pestuje väčšinou v rozvojových krajinách, kde môže byť zlá infraštruktúra a obmedzené zdroje, zozbierané listy sa často umyjú čistou vodou, ktorá môže obsahovať baktérie a iné mikróby. Testovali sme moringu od veľkého množstva dodávateľov z celého sveta a len veľmi málo z nich prešlo našimi prísnymi kontrolami kvality.
Pri kúpe moringy je dôležité používať ekologicky certifikovanú značku moringy, aby sa zabezpečilo, že prášok neobsahuje žiadne škodlivé látky. Aduna je certifikovaná popredným Britským orgánom pre certifikáciu organických látok, Soil Association. Všetky naše produkty moringy sú vyrobené zo 100% organických, čistých listov moringy a každá šarža je podrobená hĺbkovej mikrobiálnej analýze, aby bola zaručená najvyššia možná kvalita.
Aduna Moringa sa vyrába metódou známou ako tieňové sušenie, ktorá poskytuje najvyššie nutričné hodnoty v porovnaní s inými metódami, ako je sušenie v peci alebo na slnku. Nepoužívame žiadne škodlivé pesticídy a naše výrobky neobsahujú žiadne prísady ani konzervačné látky. Viac informácií o tom, ako sa vyrába Aduna Moringa, sa dozviete tu.
Existujú nejaké vedľajšie účinky, ktoré sa u mňa môžu vyskytnúť pri konzumácii prášku Aduna Moringa?
Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky pri konzumácii moringy – rovnako ako pri všetkých potravinách, každý organizmus reaguje inak. Je dôležité mať na pamäti, že moringa je jednoducho zelenina, takže rovnako ako sa ľudia môžu cítiť nafúknutí po konzumácii ružičkového kelu alebo môžu byť alergickí na mrkvu, môžete po užití moringy pociťovať príznaky (napríklad žalúdočné ťažkosti alebo závraty), najmä keď začínate čo môže byť vedľajším účinkom toho, že si vaše telo zvyká na výživné látky a vylučuje toxíny.
Postupom času by tieto vedľajšie účinky mali postupne vymiznúť. Odporúčame začať s ¼ alebo ½ čajovej lyžičky denne, aby ste zistili, ako vaše telo reaguje a pomaly a postupne zvýšovať dávka. Ak sa obávate pridania prášku moringy do svojej stravy, požiadajte o radu svojho lekára. Ak ste tehotná, snažíte sa otehotnieť alebo ak užívate lieky, pred použitím sa poraďte s lekárom. Užívajte moringu ako súčasť zdravej, pestrej vyváženej stravy a aktívneho životného štýlu.
Užívam aj ďalšie zelené superpotraviny, ako je na tom Aduna Moringa?
Na rozdiel od väčšiny ostatných superpotravín nebola Aduna Moringa sušená rozprašovaním, lyzofilizáciou ani nijakým spôsobom spracovaná. Jedná sa o 100% prírodný a organický list moringy bohatý na živiny, ktorý je bohatým zdrojom bielkovín (vrátane všetkých 9 esenciálnych aminokyselín – pre rastliny neobvyklé), železa, vitamínu E a vitamínu K. Obsahuje tiež tiež 31% vlákniny a je zdrojom vitamínu A a vápniku. Populárne zelené superpotravinové prášky, ako je chlorella a spirulina, obsahujú v priemere 3 – 4 vitamíny alebo minerály v zdroji alebo bohatú hladinu zdroja v jednej porcii (na základe ich NRV alebo referenčnej výživovej hodnoty), zatiaľ čo Aduna Moringa ich obsahuje 6. Viac informácií o tom, ako sa NRV počítajú a výživový profil Aduna Moringa tu .
Moringa má navyše špenátovú zemitú príchuť, ktorú je ľahké začleniť do vašich jedál – myslite na ňu ako na rastlinný prášok, ktorý je možné pridať takmer do všetkého!
Môžem užívať moringu počas tehotenstva alebo dojčenia?
Ak ste tehotná alebo sa snažíte otehotnieť, odporúčame vám pred užitím moringy sa poradiť so svojim lekárom. Ak dojčíte, užívanie moringy je úplne bezpečné a bolo vedecky dokázané, že zvyšuje materské mlieko! Je to tak preto, lebo listy sú prírodným glukagónom, látkou, ktorá podporuje alebo zvyšuje tok materského mlieka.