MORINGOVO – ŠPENÁTOVÉ
KROKETY S KOZÍM SYROM
Nepatríte medzi vyznávačov zelených smoothie a štiav? To vôbec nevadí. Existuje množstvo chutných variánt, v ktorých dostanete potrebnú dávku zelených vitamínov. Vyskúšajte si pripraviť moringové krokety inšpirované chuťou Španielska. A sú krásne krémové a praktické. Môžete si ich pripraviť aj vopred a zamraziť a keď budete potrebovať nachystať rýchlu večeru, voila krokety sú po ruke.
Počet porcií 32-34
PRÍSADY:
2 polievkové lyžice prášku Aduna Moringa v prášku
500g čerstvého špenátu
125g hladkej múky (môže byť aj špaldová alebo celozrnná)
80g namrveného kozieho syra
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, čierne korenie
soľ
80g masla
400ml mlieka
100ml zeleninového vývaru
2 rozšľahané vajcia veľkosti L na obaľovanie
strúhanka na obaľovanie
olivový olej na vyprážanie
POSTUP:
V panvici poduste špenátové listy s trochou vody po dobu 3-4 minút. Následne ho preložte do sitka, prelejte studenou tečúcou vodou, vytlačte z neho vodu a nakrájajte na menšie kusy. Odložte nabok.
V kastróli zohrejte mlieko a vývar na strednú teplotu. V ďalšom kastróli si připravte z masla a múky zápražku. Keď začína zápražka hnednúť, pridajte mlieko a vývar a rozmiešajte do hladka. Varte cca 10 minút, zmes stále miešajte, aby ste dosiahli hladkú hmotu. Za stálého miešania pridajte do zmesy syr, špenát a prášok Aduna Moringa. Vymiešajte na hladkú hmotu. Posoľte, pridajte muškátový orech a čierne korenie podľa chuti. Vychladenú hmotu preložte do chadného hrnca, zakryte potravinovou fóliou a vložte na 2 hodiny do chladničky. Z vychladenej zmesy vytvarujte 30 guľôčiek (ak sa lepia, ruku si potrite olivovým olejom). Ak sú guľôčky příliš mäkké, opätovne ich vložte na 30 minút do chladničky.
Guľôčky na koniec obaľte vo vajciach a vysmážajte v olivovom oleji.
Podávajte s prílohou podľa valstného výberu alebo len s čerstvým šalátom.