Aduna_moringa_tekvica_jogurt

Pikantné kúsky grilovanej tekvice hokkaido

s moringovo – limetkovým

jogurtovým dressingom

 

Tekvica je najobľúbenejšou jesennou potravinou. Jej variabilita sa dá, ale využiť počas celého roka a nie je nič lepšie ako ju ugrilovať a nechať tak vyniknúť a podčiarknuť jej sladkosť a krémovosť. Ak jej ešte doprajete koreniny Stredného Východu a výrazný dressing, neodolá skutočne nik a na vás bude vaša návšteva pozerať ako na skutočného kulinárskeho profíka. Čo viac si želať? Poďme na to!

 

Postup prípravy:

 

1 malá tekvica Hokkaido alebo dyňa

 

4 čajové lyžičky rozpusteného kokosového oleja

 

2 limetky

 

1 zelené čili, bez zrniečok a pokrájané na jemno

 

za hrsť koriandrových lístkov

 

Mix korenín:

 

2 čajové lyžičky sušeného tymiánu

 

2 čajové lyžičky majoránky

 

2 čajové lyžičky oregána

 

1 čajová lyžička opražené sezamové semienka

 

½ čajovej lyžičky morskej alebo himalájskej soli

 

 

Moringovo – limetkový jogurtový dresing:

 

1 čajová lyžička Aduna Moringa superlist v prášku

 

1 čajová lyžička limetkovej šťavy

 

100g bieleho jogurtu (grécky/natural/sójovy, atď.)

 

30g tahini

 

Uviaž si zásteru a užívaj si prípravu:

 

Predhrej rúru na 210C.

 

Očisti limetky a nakrájaj ich na štvrťky. Takto pripravené štvrťky následne nakrájaj na štvrťky o hrúbke 1mm. Prelož limety do misky, posyp trochou soli a 1 čajovou lyžičkou olivového oleja. Odlož na neskôr.

 

Tekvicu nakrájaj na štvrťky a odstráň semená. Následne ju nakrájaj na tenké pásiky a ulož na plech vystlaným papierom na pečenie.

 

V mažiari podrv mix korenín a potom ich presyp do nádoby a zmiešaj so zvyškom kokosového oleja. Touto zmesou potri pásiky tekvice a peč v rúre cca 15-20 minút do mäkka a do zlatista. Po upečení vyber a nechaj vychladnúť.

 

Medzitým si vyrob svoj chutný jogurtový dressing. Všetky prísady na dressing pomixuj v mixéri. Zvlášť si vymiešaj moringu s vodou a následne pridaj do dresingovej zmesy.

 

Dyňu servíruj vo veľkej mise a poliatu dresingom. Na záver ju posyp zeleným čili, limetkovou šťavou, kúskami limetky,  čerstvýn koriandrom a ešte dochuť soľou a korením. A čo ešte zostáva? Už len rýchlo spapať!

 

Dobrú chuť!

 

Recept od Georgina May Birch